Five Pieces of Iranian Dishes

Skärmklipp 2016-02-20 22.33.00

Skandinavienpremiär & regissörsbesök!
PANORA 9 APRIL 16.45
Biljetter>>

Mat är något som i alla tider gett människan mycket mer än bara näring. Vi behöver föda för att överleva men maten vi äter och hur vi äter den säger också väldigt mycket om det samhälle vi lever i. Att bläddra i receptböcker från svunna tider är att bläddra i ett slags historieböcker. Med dokumentären Five Pieces of Iranian Dishes tar Sepideh Abtahi med oss på en kulinarisk historieresa genom ett århundrade, från dåtidens Iran fram till det nutida, allt med maten i fokus.

Med fem av landets mest populära maträtter som utgångspunkt och med hjälp av arkivmaterial, personliga intervjuer och besök i kända restauranger målas en historisk bild av landet upp. En bild av fantastisk matglädje, starkt förankrade traditioner och gemenskap men också om fattigdom, orättvisa och patriarkala strukturer. Med maten som lins får vi möta ett Iran som det inte skulle kunna gå att berättas om på annat sätt.

Efter visningen blir det mingel med persiska godsaker i Panoras foajé.

Regissör: Sepideh Abtahi
Land: Iran
År: 2011
Längd: 54 min
Språk: Persiska
Undertexter: Engelska
Genre: Dokumentär

abtahi
SEPIDEH ABTAHI
Sepideh Abtahi (Iran) has a bachelor degree in Drama from Azad University, Art and Architecture Center Branch of Tehran. She has worked as an assistant director, as well as editor and researcher beside her own work as a documentarist. She directed her first film A Church in Bazaar in 1999.

Lämna ett svar

Screening films made by female directors since 2006