Ifema filmforum

FRI ENTRÉ
LÖRDAG 14 april 11.00-15.30

Välkommen till en dag med samtal om och reflektioner kring film på FilmCentrum Syd. Vi bjuder in till filmfrukost, en inspirerande session work in progress-presentationer och ett panelsamtal om representation framför och bakom kameran i den svenska filmbranchen.

11.00–12.00 Filmfrukost: When a Woman Turns 50
Årets festivalfokus på Kina ger oss bland annat denna kortdokumentär och inblick i livet som medelålders kvinna i dagens Kina. Klimakteriet är inte något det talas vitt och brett om heller i Sverige och Liu Guoyis film och kvinnorna i den är underbart uppfriskande frispråkiga. Sov ut och kom och ät en sen (eller andra) lördagsfrukost med oss, varandra och dessa kvinnor!

13.00–14.30 Work in progress
Vilka filmer från kvinnliga regissörer kommer att dyka upp framöver? Kom och inspireras av såväl lokala förmågor som nationella auteurer när de presenterar sina kommande verk.

14.30-15.30 (E)quality – ett samtal om kvalitet ur feministiskt perspektiv

Hur ser det ut i svensk filmbransch idag med fördelningarna inom roller bakom och framför kameran, och hur arbetar våra gästande kreatörer för att skapa en normkritiskt kreativ process.
Vad är det som gör att säkerställning av jämnställdhet är nödvändig för ett kvalitativt kulturutbud? Vad är kvalitet? Hur passar jämställdhet och mångfald, normkreativt tänkande och innovation in i detta sammanhang? Slipp all mainsplaining och kom och lyssna på dessa riktigt skarpa hjärnor!

MEDVERKANDE
Ahang Bashi (regissör), Paola Ciliberto (filmkonsulent), Wanda Bendjelloul (aka Feministisk Filmfasta, journalist), Saleen Gomani (filmskapare) och filmkonsulent Klara Grunning som moderator

Forumet presenteras med särskilt stöd från BoostHBG samt Sparbanksstiftelsen Skåne.

 

Lämna ett svar

Screening films made by female directors since 2006