Om IFEMA

IFEMA – International Female Film Festival Malmö är en filmfestival med fokus på kvinnligt filmskapande och filmer av de främsta men också de mest spännande nya och lovande kvinnliga regissörerna. IFEMA startade år 2006 och är idag den äldsta filmfestival med fokus på kvinnliga regissörer.

Genom urvalet av filmer vill IFEMA bjuda in till aktuella samtal och diskussioner men också vara ett forum för kvinnors berättelser. Festivalen har genom åren tagit hit många spännande internationella gäster, som berikat de besökande med sina erfarenheter, men också bidragit till ett givande utbyte mellan svenska och internationella filmarbetare.

Filmfestivalen arrangeras av den Malmöbaserade föreningen Imagenes del Sur/Bilder från Söder, som även arbetar med andra projekt med kvinnors skapande och historiska påverkan i fokus.


MÅLEN MED IFEMA

  • Att lyfta fram och visa filmer skapade av kvinnliga regissörer från Sverige och övriga världen
  • Att belysa betydelsen av att vi får större tillgång till kvinnors berättelser om och bilder av livet och villkor runt om i världen
  • Att stärka kvinnor i den svenska filmbranschen.
  • Att ge publiken större möjligheter att kunna ta del av och få ökad kunskap om kvinnors filmskapande runt om i världen.
  • Att skapa och genomföra ett årlig återkommande arrangemang som en ram och ramp för genusdebatt.
  • Att som medel använda filmvisningar, samtal, föreläsningar, debatter, master classes och workshops samt av föreningens internationella nätverk med resurspersoner.

Screening films made by female directors since 2006