Indigomästaren

Indigomästaren, Elisabeth Márton

Sverigepremiär!
Söndag 19 april kl 15.15-16.45, Panora i Malmö
Biljetter: Kulturcentralen – Indigomästaren

Hiroyuki Shindo är mästare inom en månghundraårig japansk tradition av indigofärgning. Han bor i en liten bergsby norr om Kyoto, där han också byggt upp ett eget museum, The Little Indigo Museum. Han har kommit upp i ålder och Camilla Carlund Hickman, textilkonstnär från Stockholm, är kanske en av de sista han lär ut sina kunskaper till. På Edotiden i 1600-talets Japan hade han blivit bestraffad med döden om han avslöjat hemligheten bakom tillverkningen av indigo för utomstående.

För Camilla har det gamla japanska sättet att färga med naturlig indigo, ”aizome”, blivit ett budskap som hon för vidare, en uråldrig kunskap som värnar om naturen och miljön i motsats till dagens industriella produktion med syntetisk indigofärgning i exempelvis våra jeans.

Filmen introduceras av filmskaparen Elisabeth Márton. Efter filmen samtalar hon om filmen med publiken.

Regi: Elisabeth Márton, Sverige, 2015
Genre: Dokumentär
Längd: 75 min.
Tal:  Svenska, engelska
Text: Svenska, engelska
Åldersgräns: 15 år

Medverkande:
Hiroyuki Shindo
Camilla Carlund HickmanElisabeth Márton, IFEMA 2015

Om Elisabeth Márton

Född i Tyskland, 1952, och bor sedan 1973 i Sverige. Hennes kortfilmer, novellfilmer och dokumentärer har vunnit flera priser på festivaler i Europa och Kanada. För dramadokumentären Mitt namn var Sabina Spielrein vann hon det internationella filmkritikerpriset FIPRESCI.

 

Screening films made by female directors since 2006