Invigning: VAI

TORSDAG 13/2
Biograf Panora
17:00
Invigningsmingel och vernissage för konstutställning av konst- och kulturföreningen ARKANA
18:00 Invigning & filmvisning: VAI
Biljetter>>>

Regissör Nicole Whippy, ‘Ofa-Ki-Levuka Guttenbeil-Likiliki, Matasila Freshwater, Amberley Jo Aumua, Mīria George, Marina Alofagia McCartney, Dianna Fuemana, Becs Arahanga Land Nya Zeeland År 2019 Längd 88 min Genre Drama Språk Fijian, Tonganska, Roviana, Samoanska, Rarotongesiska, Niuenska, Engelska, Maori Text Engelsk

Den 14:e upplagan av IFEMA invigs officiellt med en prisvinnande och aktuell antologifilm från Nya Zeeland. Åtta kvinnliga filmskapare från öar i södra Stilla havet har gått ihop och tillsammans gestaltat flickan Vais emanciperande resa från flicka till kvinna.

VAI (maori för ’vatten’) består av 8 kortfilmer, av 8 kvinnliga regissörer, filmade i 7 olika länder i Stillahavsområdet: Fiji, Tonga, Salomonöarna, Kuki Airani (ursprungsfolket maoriernas namn för Cooköarna), Samoa, Niue och Aotearoa (maoriernas namn för Nya Zeeland). Vi får följa Vai från det att hon är 7 år i den första delen till att hon har fyllt 80 år i den sista. I varje kortfilm är Vai en ny karaktär, som spelas av olika inhemska skådespelerskor i vart och ett av de olika länderna, men med berättelser som handlar om många fler och med ett starkt övergripande tema om kvinnlig frigörelse.

Screening films made by female directors since 2006